Το δέχεσαι ως κάτι που δεν χρειάζεται καν να το κουβεντιάσουμε. Πιστεύεις σε αυτό τόσο δυνατά, που έχει γίνει μέρος της πραγματικότητας σου. Δεν χρειάστηκε ποτέ να το αποδείξεις.
Πολλά πράγματα που θεωρούμε πως τα γνωρίζουμε (γιατί έτσι τα ξέρει όλος ο κόσμος), πραγματικά δεν έχουμε την παραμικρή ιδέα. Πολλές ερωτήσεις των οποίων τις απαντήσεις θεωρούμε αυτονόητες, είναι πραγματικές παγίδες, έτοιμες να καταπιούν τη σιγουριά μας.
- Ποιος έχει μνήμη 3 δευτερολέπτων;
- Ποιος έχει μνήμη 3 δευτερολέπτων;
Έρευνες στο τμήμα Ψυχολογίας του Πλίμουθ το 2003 (ναι, δίνονται λεφτά για τέτοιες μαλακίες), απέδειξαν πως η μνήμη του χρυσόψαρου κρατάει τουλάχιστον 3 μήνες! Οι ερευνητές μάλιστα εκπαίδευσαν τα χρυσόψαρα να σπρώχνουν έναν μοχλό για να κερδίζουν το φαΐ τους και το καταπληκτικό είναι πως όταν προγραμμάτισαν τον μοχλό να λειτουργεί μόνο μία συγκεκριμένη ώρα την ημέρα, τα χρυσόψαρα το αντιλήφθηκαν και έμαθαν να τον χρησιμοποιούν τη σωστή στιγμή!
(οι μυθμπαστερ το έκαναν, τα περί τμήμα ψυχολογίας, είναι για να δώσει κύρος σε αυτά που γράφω)
- Ποιο είναι το μόνο ορατό ανθρώπινο κατασκεύασμα από το φεγγάρι;
- Ποιο είναι το μόνο ορατό ανθρώπινο κατασκεύασμα από το φεγγάρι;
Εεεε, χμμμμ… πώς να σας το πω τώρα αυτό για να μην σας πικράνω;
ΚΑΝΕΝΑ.
Ναι, ξέρω. Η προπαγάνδα (η ταινία Truman Show ας πούμε) λέει πως είναι το Σινικό Τείχος και το έγκυρο Trivial Pursuit συμφωνεί μαζί της. Αλλά εγώ κι εσείς, και κάποιοι χιλιάδες άλλοι που ασχολούνται κυρίως με το διάστημα, θα ξέρουμε πως είναι ένα μεγάλο ψέμα.
Μια πρόταση που θα σουλούπωνε το πράγμα θα ήταν η εξής: Το Σινικό Τείχος είναι ορατό από το διάστημα. Και αυτό γιατί το διάστημα ξεκινάει μόλις 100 χλμ από την επιφάνεια της Γης. Βέβαια από εκεί φαίνονται άπειρα άλλα πράγματα (πλοία στη θάλασσα, πόλεις, ακόμα και μεμονωμένα κτίρια). Λίγα χιλιάδες χιλιόμετρα πιο ψηλά από την τροχιά της Γης όμως, καμία ανθρώπινη κατασκευή δεν είναι ορατή. Πόσο μάλλον στα 400.000 χλμ που απέχει το φεγγάρι.
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να καταπιεί η γαλάζια φάλαινα;
Ένα πεπόνι; Με το ζόρι. Κάτι σε μήλο είναι πιο πιθανό.
- Ποιο είναι το μεγαλύτερο πράγμα που μπορεί να καταπιεί η γαλάζια φάλαινα;
Όπως καταλαβαίνετε λοιπόν, δεν θα βρούμε στο στομάχι της χαμένες καραβέλες με αμύθητους θησαυρούς, ούτε τον Πινόκιο, ούτε τον Ιωνά.
Ο φάρυγγας της γαλάζιας φάλαινας έχει σχεδόν την ίδια διάμετρο με τον αφαλό της (περίπου 6εκ)!
Για οχτώ μήνες μάλιστα, δεν τρώει σχεδόν τίποτα, όμως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού καταπίνει σχεδόν ασταμάτητα καταναλώνοντας περίπου 3 τόνους κριλ την ημέρα (κριλ ονομάζονται εκείνα τα μικροσκοπικά ροζ μαλακόστρακα που μοιάζουν με γαρίδες).
Η μοναδική φάλαινα που έχει τη δυνατότητα να καταπιεί έναν άνθρωπο είναι η σπερμοφάλαινα, όμως η μεγάλη οξύτητα των στομαχικών της υγρών, καθιστά αδύνατη την επιβίωση του στην κοιλιά της.
- Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμά του χαμαιλέοντα;
- Ποιο είναι το χαρακτηριστικό γνώρισμά του χαμαιλέοντα;
Δεν άκουσα; Αλλάζει χρώμα ανάλογα με το περιβάλλον του; –Μόνο στους μύθους και στα παραμύθια. Ποτέ δεν το έκαναν και ποτέ δεν θα το κάνουν.
Οι χαμαιλέοντες αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη συναισθηματική τους κατάσταση. Η εναρμόνιση τους με το περιβάλλον, όταν συμβαίνει, είναι εντελώς συμπτωματική. Αλλάζουν χρώμα όταν φοβούνται, όταν κάποιος τους σηκώνει στο χέρι του, όταν βλέπουν θηλυκό (σαν τους ανθρώπους ακριβώς δηλαδή) και 2-3 άλλους λόγους.
Στο δέρμα του υπάρχουν πολλές στοιβάδες εξειδικευμένων κυττάρων που ονομάζονται χρωματοφόρα κύτταρα, καθένα εκ ων οποίων περιέχει διαφορετική χρωστική ουσία. Όταν η ισορροπία ανάμεσα στις στοιβάδες μεταβάλλεται, το δέρμα διαθλά διαφορετικά είδη φωτός, με αποτέλεσμα ο χαμαιλέοντας να μοιάζει με κινούμενη χρωματική παλέτα.
Είναι απίστευτη πάντως η ακλόνητη πεποίθηση πως ο χαμαιλέοντας εναρμονίζεται με το περιβάλλον του. Το είπε στα παραμύθια του ο Αντίγονος του Καρύστιου πριν χιλιάδες χρόνια, εξαφανίστηκε στην περίοδο της Αναγέννησης και επανέκαμψε δυναμικά τον 20ο αιώνα. Και το γελοίο είναι πως αποτελεί το μόνο πράγμα που “γνωρίζουν” οι άνθρωποι για αυτά τα συμπαθή ερπετά.
Είμαι σίγουρος, ας πούμε, πως δεν ξέρουν πως η Βίβλος μας απαγορεύει να τρώμε χαμαιλέοντες!
- Τι κουβαλάει γύρω από το λαιμό του ένα σκυλί Αγίου Βερνάρδου όταν το χρησιμοποιούν για διάσωση ανθρώπων στο χιόνι;
- Τι κουβαλάει γύρω από το λαιμό του ένα σκυλί Αγίου Βερνάρδου όταν το χρησιμοποιούν για διάσωση ανθρώπων στο χιόνι;
Όχι μπράντι. Όχι κονιάκ. Όχι ουίσκι.
Για να πούμε την αλήθεια, πουθενά (εκτός από τους πίνακες ζωγραφικής, τις τηλεοπτικές σειρές ή τις ταινίες) και ποτέ, κανένα σκυλί Αγίου Βερνάρδου δεν κουβάλησε αυτό το θρυλικό βαρελάκι που έχετε στο μυαλό σας.
Για να βοηθήσουμε, να μην σκοτώσετε και κανέναν άνθρωπο, αποφύγετε να δώσετε αλκοόλ σε κάποιον με υποθερμία. Τα αποτελέσματα θα είναι καταστροφικά.
Υπεύθυνος για τον μύθο αυτό είναι ο ζωγράφος Σερ Έντγουιν Λάντσηρ, που το 1831 ζωγράφισε τον πίνακα “Αλπικοί Μολοσσοί οι οποίοι επαναφέρουν στη ζωή έναν ταλαίπωρο ταξιδιώτη“. Εκεί απεικόνιζε στο λαιμό του ενός εκ των δύο σκύλων, την χαρακτηριστική μινιατούρα βαρελιού.
Οι σκύλοι του Αγίου Βερνάρδου, έχουν πάψει να κάνουν διασώσεις τα τελευταία 50 χρόνια (αν κι έχουν το εντυπωσιακό νούμερο των 2500 και παραπάνω διασώσεων, από το 1800 μέχρι σήμερα) κι έτσι οι μοναχοί που ανέτρεφαν τη ράτσα στο μοναστήρι τους (ναι, του Αγίου Βερνάρδου) στις Άλπεις, τους πούλησαν και αγόρασαν ελικόπτερα.
- Πόσα πόδια έχει μια σαρανταποδαρούσα;
- Πόσα πόδια έχει μια σαρανταποδαρούσα;
Ερώτηση παγίδα; Κάτι σαν το: “Tα παιδιά του Ζεβεδαίου ποιον είχαν πατέρα;“
Φυσικά και όχι. Άλλωστε η λατινική της ονομασία είναι centipede (“εκατό πόδια”). Άρα έχει εκατό πόδια.
Δηλαδή επειδή εμείς δώσαμε ένα όνομα πρέπει εκείνη να μας δικαιώσει;
Παρότι μελετάται για εκατοντάδες χρόνια, δεν έχει βρεθεί καμία που να έχει ακριβώς 40 ή 100 πόδια. Μόλις το 1999 ανακαλύφθηκε η πρώτη που ο αριθμός των ποδιών της προσεγγίζει τα εκατό. Έχει 96 πόδια και είναι η μοναδική στο είδος της, από την άποψη ότι τα ζεύγη των ποδιών της είναι ζυγός αριθμός (48)!
Τα ζεύγη των ποδιών σε όλες τις άλλες σαρανταποδαρούσες είναι μονός αριθμός, ο οποίος κυμαίνεται από το 15 μέχρι το 191!
- Με ποιο τρόπο έδιναν εντολή οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες να θανατωθεί ένας μονομάχος;
- Με ποιο τρόπο έδιναν εντολή οι Ρωμαίοι αυτοκράτορες να θανατωθεί ένας μονομάχος;
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ κάνει λάθος και οι περισσότεροι θεατές ταινιών όπως ο Μονομάχος. Η χειρονομία με τον αντίχειρα προς τα κάτω δεν υπήρχε!
Αν η ετυμηγορία ήταν θάνατος, ο αντίχειρας σηκωνόταν όρθιος σαν σπαθί. Αν δινόταν χάρη, ο αντίχειρας έμενε μέσα στην κλειστή γροθιά – σαν σπαθί μέσα στη θήκη του. Στα λατινικά αυτό λέγεται pollice compresso favor iudicabatur, “η εύνοια δηλώνεται με τον αντίχειρα κλεισμένο μέσα”.
Η παρανόηση του σκηνοθέτη της διάσημης ταινίας έγινε όταν του δείξανε τον εντυπωσιακό πίνακα του ζωγράφου του 19ου αιώνα Ζαν-Λεόν Ζερόμ, στον οποίο απεικονίζεται ένας μονομάχος σε αναμονή της απόφασης, ενώ ο αυτοκράτορας έχει στρέψει τον αντίχειρα προς τα κάτω. Ο πίνακας αυτός όμως, είναι ο μοναδικός υπεύθυνος για μία από τις μεγαλύτερες πλάνες των τελευταίων δύο αιώνων.
Ο Σκοτ ενημερώθηκε για το σφάλμα του, αλλά δεν θέλησε να αλλάξει την λεπτομέρεια ενώ οι διάφοροι ιστορικοί, με αφορμή την ταινία, ξεσπάθωσαν παρουσιάζοντας τις αποδείξεις για τον περίφημο αντίχειρα των αυτοκρατόρων.
Τι; Τι έγινε λέει; Αφού είναι το 666. Αυτό που βρίσκεται παντού στα barcode, αυτό με το οποίο θα μας σημαδέψει ο αντίχριστος και άλλα τέτοια. Μαλακίες μας λένε στα κατηχητικά;
Δεν θέλω να είμαι προσβλητικός. Αλλά ανεξάρτητα με τον αριθμό του Θηρίου, ΝΑΙ, μαλακίες σας λένε στα κατηχητικά. Εντάξει, φυσικά και οι περισσότεροι που ανακατεύονται με την εκκλησία είναι αμόρφωτοι και τρώνε ωμό ότι τους πασάρουν, αλλά και οι υπόλοιποι; Μια κουβεντούλα ότι εντάξει, δεν είναι και σίγουρο πως ο αριθμός του διαβόλου είναι το 666 δεν μπορούσε να ειπωθεί;
Το 2005, μια καινούργια μετάφραση του πιο παλιού αντιτύπου της Αποκάλυψης που έχει βρεθεί, αναφέρει καθαρά πως ο αριθμός είναι το 616. Ο πάπυρος ηλικίας 1700 ετών, βρέθηκε σε μια χωματερή στην πόλη Οξύρρυγχο της Αιγύπτου και αποκρυπτογραφήθηκε από μια παλαιογραφική ομάδα του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Πάρκερ.
Η διαμάχη βέβαια κρατάει από τον 2ο αιώνα μ.χ. όταν μια έκδοση της Βίβλου που περιείχε το 616 ως αριθμό του Θηρίου επικρίθηκε από τον Άγιο Ειρηναίο της Λυών ως “εσφαλμένη και πλαστή”.
Το μόνο αληθινό πρόβλημα αυτής της αλλαγής, είναι το πώς διάολο θα ακούγεται με το καινούργιο νούμερο, το θρυλικό άσμα των Iron Maiden “The Number of the Beast”:
Το χρώμα του μπρούτζου. Το γαλάζιο ήρθε πολύ αργότερα, όταν εμφανίστηκε η ίδια η λέξη!
Οι λέξεις που κάπως πλησιάζουν το γαλάζιο -γλαυκό και κυανό- εκφράζουν την ένταση του φωτός και του σκότους και στην ουσία δεν περιγράφουν το χρώμα. Ο Όμηρος αναφέρει μόνο τέσσερα χρώματα στα δύο του έπη: το μαύρο, το λευκό, το πρασινοκίτρινο και το πορφυρό. Όταν χαρακτηρίζει τον ουρανό “μπρούτζινο”, εννοεί ότι είναι εκτυφλωτικά λαμπερός, σαν καλογυαλισμένη ασπίδα, όχι ότι έχει το χρώμα του μπρούτζου. Με την ίδια λογική θεωρούσε πως η θάλασσα, το κρασί και τα πρόβατα είχαν το ίδιο χρώμα!
Ο Αριστοτέλης προσδιόρισε εφτά χρώματα που πίστευε πως προέρχονταν από το μαύρο και το άσπρο, αλλά στην πραγματικότητα επρόκειτο για διαβαθμίσεις φωτεινότητας και όχι χρώματα.
Είναι πάντως τρομερά εντυπωσιακό πως η εμφάνιση των χρωματικών όρων σε όλες τις γλώσσες γίνεται με τον ίδιο τρόπο: Μετά το μαύρο και το άσπρο, το κόκκινο είναι πάντοτε το τρίτο χρώμα που αποκτά όνομα και ακολουθούν το πράσινο και το κίτρινο, το γαλάζιο έκτο και το καφέ έβδομο.
Μόνο οι καθυστερημένοι οι Ουαλοί δεν έχουν ακόμα λέξη για το καφέ.
Σιγά μην έχουν και 1000. Ούτε 400, ούτε 100, ούτε 10. Έχουν μόνο τέσσερις τη στιγμή που στην Ελλάδα, για τις διάφορες μορφές του χιονιού έχουμε τουλάχιστον 7 (πάγος, λασπόχιονο, επίπαγος, χιονόνερο, χαλάζι, νιφάδες, κα). Οι περισσότερες φυλές δεν ξέρουν παραπάνω από 2 αλλά οι γλωσσολόγοι υποστηρίζουν πως σε όλες τις γλώσσες των Εσκιμώων δεν θα βρούμε παραπάνω από 4 λέξεις!
Οι εσκιμοαλεουτικές είναι συγκολλητικές γλώσσες, πράγμα το οποίο σημαίνει πως η λέξη λέξη δεν έχει ουσιαστικά κανένα νόημα από μόνη της. Επιθετικά και ρηματικά μορφήματα προσαρτώνται κι έχουμε κάτι μακρινάρια που θυμίζουν τις δικές μας προτάσεις. Στην γλώσσα Ινούπικ, “tikit-qaag-mina-it-ni-ga-a” σημαίνει: “Εκείνος (ο Α) είπε ότι εκείνος (ο Β) δεν θα μπορούσε να τερματίσει πρώτος”!
Ο αριθμός των βασικών λέξεων-θεμάτων είναι σχετικά μικρός, όμως οι συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν για να προσδιοριστεί το νόημα τους είναι άπειροι.
- Από πού κατάγεται ο Άνθρωπος;
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
προτιμάμε τα επώνυμα σχόλια, εκτός και αν έχεις κάτι να κρύψεις...